Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

ΘΡΗΝΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΛΕΦΤΕΡ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ

Πέθανε χθες σε ηλικία 87 ετών ο θεωρούμενος από πολλούς κορυφαίος Τούρκος ποδοσφαιριστής, ο οποίος είχε ελληνικές ρίζες, γεννημένος στις 22 Δεκεμβρίου 1925 από Ελληνα πατέρα και Τουρκάλα μητέρα. Ο Λεφτέρ Κιουτσούκ Αντωνιάδης άρχισε την καριέρα του στην Τακσίμσπορ προτού πάρει μεταγραφή το 1947 στην Φενέρμπαχτσε. Ηταν ο πρώτος Τούρκος παίκτης που αγωνίστηκε στο εξωτερικό (Φιορεντίνα, Νις), φόρεσε 50 φορές τη φανέλα της εθνικής Τουρκίας (20 γκολ, 9 φορές αρχηγός, συμμετοχή στο Μουντιάλ του 1954), της οποίας ήταν κορυφαίος σκόρερ μέχρι να τον ξεπεράσει ο Χακάν Σουκούρ.

Με τη φανέλα της Φενέρ πέτυχε 423 γκολ σε 615 ματς και πήρε τρεις τίτλους Εκλεισε την καρέρα του στην ΑΕΚ, με την οποία αγωνίστηκε σε πέντε ματς της σεζόν 1964-1965, προτού κρεμάσει τα παπούτσια του στα 39 λόγω τραυματισμού σε ματς με τον Ηρακλή. Ο Λεφτέρ έχει καθίσει στον πάγκο του Αιγάλεω, της Σούπερσπορτ Γιουνάιτεντ της Νοτίου Αφρικής και των Σίβασπορ, Σάμσουνσπορ, Ορντούσπορ, Μερσόν και Μπολούσπορ.

Σε πολλά από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης η είδηση του θανάτου του είναι το πρώτο θέμα, καθώς ήταν πολύ δημοφιλής στη γειτονική χώρα, μια από τις εμβληματικές μορφές του ποδοσφαίρου της.
skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: