Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

ΜΥΣΤΙΚO DEAL ΜΕ ΒΙΤΡΙΝΑ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΣΟΚ στην κοινωνία της Λέσβου προκαλεί το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της ιστοσελίδας zougla.gr, που λίγο μετά τις 8 το βράδυ ανάρτησε στο πρωτοσέλιδό της, έπειτα από καταγγελία που έφτασε στα γραφεία της, άρθρο που κάνει λόγο για ενδεχόμενη σύνδεση των διοικούντων την ΠΑΕ ΑΕΛΚ με κύκλωμα λαθρεμπορίας καυσίμων, αποδίδοντας στην ομάδα της Καλλονής το ρόλο του "πλυντηρίου μαύρου χρήματος".



Αναλυτικά:

Στον απόηχο του μεγάλου σκανδάλου που έχει ξεσπάσει σχετικά με τη «Μαφία των καυσίμων» και τις σχεδόν καθημερινές πια αποκαλύψεις για τη δράση του, η «zougla.gr», η οποία και πρώτη αποκάλυψε την παράνομη δραστηριότητα του κυκλώματος και των παραφυάδων του στις Ένοπλες Δυνάμεις, έγινε αποδέκτης μιας εντυπωσιακής καταγγελίας.

Στο νησί της Λέσβου δρα ανεξέλεγκτα εδώ και πολύ καιρό κύκλωμα λαθρεμπορίας καυσίμων με πρωταγωνιστή πρόεδρο ποδοσφαιρικής ομάδας του νησιού, πρώην ναυτικό και νυν κάτοικο της Σαουδικής Αραβίας. Δεξί του χέρι στο νησί, είναι υπάλληλος της ΕΥΠ, τη δραστηριότητα του οποίου αποκαλύπτει εν μέρει τοπικό στέλεχος της μυστικής αυτής υπηρεσίας.

Η υπόθεση βρίσκεται εδώ και ένα χρόνο στο μικροσκόπιο του τοπικού κλιμακίου του ΣΔΟΕ, όχι τόσο για το λαθρεμπόριο καυσίμων, όσο γιατί υφίστανται βάσιμες υπόνοιες ότι η ποδοσφαιρική ομάδα «ΑΕΛΚ» η οποία κατάφερε να «ανελιχθεί» εντός τριετίας κατά τρεις κατηγορίες, καθώς και άλλες επιχειρηματικού τύπου δοσοληψίες, ενδεχομένως να αποτελούν τη βιτρίνα μιας καλά στημένης επιχείρησης πλυντηρίου «μαύρου χρήματος».

Η διαδρομή ενός… FAX

Την Τρίτη το μεσημέρι έφθασε στην αίθουσα σύνταξης της zougla.gr τηλεομοιοτυπία προερχόμενη συγκεκριμένα από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Λέσβου (σε αυτήν την διεύθυνση παρέπεμπε ο τηλεφωνικός αριθμός). Πρόκειται για μία καταγγελία η οποία είναι ανώνυμη, πλην όμως, προηγουμένως μία γυναίκα είχε φροντίσει να τηλεφωνήσει προκειμένου να πληροφορήσει -ανωνύμως πάντα- για την αποστολή της επιστολής.



Ο πρόεδρος της ΠΑΕ
Κατά την καταγγέλλουσα λοιπόν, ο Νικόλαος Μιχαλάκης από το Σκουτάρο Λέσβου, πρώην καπετάνιος και υπάλληλος στην εταιρεία «Silver Company» ανέλαβε την ηγεσία της τοπικής ομάδας της Καλλονής Λέσβου, αφού κατά την πλέον πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η προηγούμενη ηγεσία δεν συμμετείχε. Σημειωτέον ότι η προηγούμενη ηγεσία του συλλόγου είχε ηγετικό ρόλο και στην έτερη ομάδα του νησιού, τον γνωστό «Αιολικό».

Δεξί χέρι του Ν. Μιχαλάκη είναι ο Κώστας Παπαδόπουλος, τοπικός υπάλληλος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ). Κατά τα πρώτα βήματα της έρευνας διαπιστώθηκε ωστόσο πως την επιστολή – καταγγελία από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Λέσβου θα πρέπει να εστάλη, όχι από κάποιο στέλεχος του Επιμελητηρίου αλλά από το τοπικό στέλεχος της ΕΥΠ, το οποίο διατηρεί μακρά δικαστική διαμάχη με τον Κώστα Παπαδόπουλο. Προφανώς στην περίπτωση αυτή ισχύει το «κόρακας βγάζει κοράκου μάτι».

Κατά την καταγγελία ο Ν. Μιχαλάκης ηγείται δικτύου λαθρεμπορίας καυσίμων στο νησί, προβαίνει σε παράνομες μεταγγίσεις φορτίων από πλοίο σε πλοίο (ship to ship) αλλά και για τον λόγο αυτό


Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ
επέλεξε να κατοικεί στο εξωτερικό και μάλιστα στη Σαουδική Αραβία, με ελάχιστες εμφανίσεις στην Ελλάδα και το νησί.

Η Εισαγγελία Λέσβου έχει λάβει γνώση των σχετικών καταγγελιών πλην όμως δεν έχει ενεργήσει, διότι οι καταγγέλλοντες διατηρούν την ανωνυμία τους.

Σημειωτέον, ο βίος και η πολιτεία του διδύμου Μιχαλάκη – Παπαδόπουλου, αρχής γενομένης από την ενασχόληση τους με τα ποδοσφαιρικά ζητήματα για να καταλήξουν στις ύποπτες δοσοληψίες με τον κόσμο των καυσίμων, αποτελεί κοινό μυστικό, αν όχι και καθημερινό αντικείμενο συζήτησης στα καφενεία του νησιού.



Ο ΣΔΟΕ

Αντιθέτως το τοπικό κλιμάκιο του ΣΔΟΕ έχει βάλει στο μικροσκόπιο του τον Ν. Μιχαλάκη τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2010. Η zougla.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο ΣΔΟΕ εξετάζει την προέλευση των χρημάτων που δαπανήθηκαν για την ποδοσφαιρική ομάδα της Καλλονής (πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ) καθώς και η άκρως περίεργη και ουδόλως εξηγήσιμη ανέλιξη της ομάδας από το Ναδίρ στη Β' Εθνική, σκαρφαλώνοντας εντός μιας τριετίας... τρεις κατηγορίες. Παράλληλα, πάντα, κατά τον ΣΔΟΕ εξετάζονται και άλλες οικονομικές δοσοληψίες του Ν. Μιχαλάκη προκειμένου να διαλευκανθεί αν πρόκειται για διακίνηση «μαύρου χρήματος».

Παράλληλα, η zougla.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο ΣΔΟΕ ερευνά τη διακίνηση χρημάτων στους προσωπικούς λογαριασμούς των πρωταγωνιστών καθώς και των οικογενειών τους. Για την… ιστορία, προπονητής της ομάδας βεβαίως είναι ο γνωστός Βραζιλιάνος πρώην ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, Λουτσιάνο.

«Πάρτι» εκατομμυρίων

Στην προσπάθειά μας να ξετυλίξουμε το κουβάρι της υπόθεσης βρεθήκαμε προ πολλών εκπλήξεων. Κατ΄αρχήν προκύπτουν τα εξής ερωτήματα: Πώς δικαιολογείται το budget μιας τοπικής ομάδας να ανέρχεται στο ποσό του 1.000.000 ευρώ για το 2010 και τα 2.000.000 ευρώ για το 2011; Έχει γίνει ποτέ έλεγχος όσον αφορά την καταγγελία περί εισαγωγής παράνομου πετρελαίου στη χώρα με τη μέθοδο μετάγγισης από πλοίο σε πλοίο (ship to ship); Αν αναλογιστούμε το μέγεθος της απώλειας οικονομικών πόρων προς το ελληνικό Δημόσιο τότε μπορούμε να μιλάμε για ένα -τεραστίων διαστάσεων- οικονομικό έγκλημα.

Πριν από λίγο καιρό, μιλώντας από την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας o πρόεδρος της ΑΕΛ Καλλονής διέψευσε τα όσα ακούστηκαν για το budget της ομάδας. «Ξοδέψαμε 300.000 ευρώ και όχι 1.000.000 ευρώ, όπως διαδίδουν διάφοροι νενέκοι, κακοήθεις και κακομοίρηδες. Ουδέποτε το ΣΔΟΕ ήλεγξε τους λογαριασμούς μου, αλλά είμαι στη διάθεσή του αν χρειαστεί». Ωστόσο, ο κ. Μιχαλάκης υπέπεσε σε σφάλμα, καθώς ο ΣΔΟΕ Λέσβου ήδη ξεσκονίζει τα οικονομικά του ιδίου.

Να σημειωθεί επίσης ότι ο ίδιος αποκάλυψε πως του έγινε πρόταση για να στήσει ματς, χαρακτηρίζοντας την εμπειρία του ως «τραυματική».

Ολοκληρώνοντας το ρεπορτάζ να σημειώσουμε ότι η επιστολή-καταγγελία έχει ως αποδέκτες τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιώαννη Τέντε και κοινοποιείται στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή, την εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης, κα Λαμπέα, τον Δ/κτη της ΕΥΠ, τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και τον επικεφαλής της υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

(Πηγή: zougla.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: